torsdag 8 oktober 2009

Plats 1-10

1. Mugaritz**, San Sebastian 95,0 (38,0 på mat)
2. Plaza Athénée***, Paris 94,5 (38,0 på mat)
3. Mathias Dahlgren**, Stockholm 94,0 (38,0 på mat)
4. The Fat Duck***, Bray/London 93,0 (38,5 på mat)
5. Noma**, Köpenhamn 92,5 (37,5 på mat)
6. Per Se***, New York 92,5 (37,5 på mat)
7. Le Meurice***, Paris 91,5 (35,5 på mat)
8. Les Créations de Narisawa*, Tokyo 90,5 (36,5 på mat)
9. Arzak***, San Sebastian 90,0 (37,0 på mat)
10. Le Bernardin***, New York 90,0 (36,6 på mat)

16 kommentarer:

Blogger Niklas (Nyfiken på mat) sa...

Vilken top-10 lista! Hade vart otroligt kul att se vart El Bulli hade placerat sig på just din lista! Trevlig artikel i DIweekend. Kommer det att bli en ny blogg-adress för skolköken?

9 oktober 2009 kl. 05:03  
Blogger Webguide sa...

Intressant placering för M. Dahlgren.
Såhär en vecka efter besöket har delar av upplevelsen vuxit en hel del. Maten var lysande (förutom två rejäla fadäser), han är en mästare (och de andra i köket) på mat, inget snack om den saken!

Jag skall göra en pitch på El Bulli inför nästa säsong.

9 oktober 2009 kl. 05:55  
Blogger Unknown sa...

Niklas, jodå, skolbesöken har en egen blogg som heter 100skolkök1år.se - den här lever vidare men tempot kommer att bli betydligt lugnare.

9 oktober 2009 kl. 07:47  
Blogger apicus sa...

två stjärnor. två "rejäla fadäser".
då är det inte ** för mig!
mathias är kanske den trevligaste kock som finns men maten är inte i närheten så spetsig som hos rené. MD är lite väl safe i sin programförklaring som ger möjligheter göra vad som helst vilket visar sig i maten. i think.

9 oktober 2009 kl. 09:04  
Blogger Unknown sa...

Apicus, jag respekterar din åsikt. Jag är däremot lite nyfiken på vilken innebörd du lägger i ordet "spetsig". Och när du tycker att MD är "safe" i sin programförklaring, hur tänker du då? Pelle

9 oktober 2009 kl. 13:28  
Blogger Fredrik Svensson sa...

Intressant och fasinerande år.

Din 30 i topp lista visar ett par saker.
1) De restauranger du besöker ligger mest i storstäder och i vissa turist områden.

2) Du söker det trendiga och kreativa.

Kanske har du rest i andra områden också. I så fall skulle det vara intressant att veta vad du tyckte om t.ex. Sonnora Waldhotel, Pic eller L´Arnsbourg som i mitt tycke är tre mer intressanta (och bättre) restauranger än de flesta på din topp 30 lista

Mvh
Fredrik Svensson

10 oktober 2009 kl. 05:57  
Blogger Unknown sa...

Hej Fredrik, de krogarna du nämner är också bra, tyvärr hann jag inte besöka dem under det här året. Du är välkommen att tycka Sonnora Waldhotel, Pic och L'Arnsbourg är bättre än Noma, MD, Per Se och mina andra favoritkrogar. Det här är ju min personliga lista och skulle du gjort en egen skulle den alltså sett annorlunda ut. Har du tid och lust får du gärna dela med dig av den!
Pelle

10 oktober 2009 kl. 07:06  
Blogger Rollo sa...

Härlig lista med restauranger! Den enda jag varit på i denna lista är Mathias Dahlgren, vilket ju självklart var en höjdare. Den bästa upplevelsen var nog ändå El Bulli som jag lyckades få bord hos under det första året (2006) det blev framröstade som världens bästa restaurant (http://www.theworlds50best.com). Ett annat bra men otippat ställe var Rafas som ligger i Roses (samma område som El Bulli) som tydligen är en favorit hos Ferran Adriá (enligt inslag från BBC 2006). Rafas är bara ett ”hål i väggen” som serverar grillad fisk, skaldjur, bläckfisk etc. Enkelt men väldigt gott!

Lite bilder som jag tog från El Bulli finns på http://www.tripadvisor.com/LocationPhotos-g262060-d787795-El_Bulli-Roses_Costa_Brava_Catalonia.html.

13 oktober 2009 kl. 01:55  
Blogger apicus sa...

ursäkta seeent svar; “With a Swedish identity on a regional platform, I create my cuisine open for local as well as global ingredients and influences, a cuisine based on natural produce and natural taste - the natural cuisine”
är inte detta "safe" vet jag inte vad som är det; han kan ju göra vad som hest med denna programförklaring!
men nu petar vi kanske i detaljer. MD är en bra påg med resurser bakom sig.

2 november 2009 kl. 07:54  
Blogger Frederic Sebton sa...

Tack för tipset om Le Meurice, vi hade supertrevligt när vi var där i oktober!

8 november 2009 kl. 08:39  
Blogger Richard L sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

17 november 2009 kl. 12:44  
Blogger Richard L sa...

Besökte MD första veckan då de öppnade och gick dig med höga förväntningar. Då kändes de inte helt redo och vi blev ganska besvikna. Var på återbesök i förra veckan och -oj vilket lyft! Roligt att någon tar ett steg ifrån effektsökeriet med lakritsluft (FLB) och dillspray (LUX) mot rena smaker. Avancerad teknik - ja visst men råvaran i fokus. Utan tvekan min bästa restaurangupplevelse i Sverige so far. Leijontornet vid flera besök under året ligger dock på en tät andraplats. Var på Lux i våras men blev lite besviken. Samma sak med Frantzen Lindeberg. Visst är maten jättegod men man skruvar allt ett varv för mycket och tappar lite råvaran på vägen. Så många effekter att hålla reda på att köket översteker pilgrimsmusslan på vägen. Har fått Bord på Per Se i mitten av december och räknar dagarna. Läste tidigare inlägg om Pic i Valence. Har besökt Pic flera gånger. Både innan de byggde om till hotell och efter. Superklassiskt och väldigt bra. Kanske inte lika inovativt som de som listas på denna blogg men väl värt ett besök. Lite rustikt men fräsht. Tydliga teman och lokal föranking. Hotellet är dessutom riktigt trevligt. Letar man klassiskt är min favorit Enoteca Pinciorri i Florens. Tack för under underbar blogg som jag hittade först idag. Kommer följa den noggrant. Mvh Richard

17 november 2009 kl. 12:52  
Anonymous Anonym sa...

Hej,
Ledsen att jag inte kan tala svenska!
...but are these lists your personal rankings?

28 november 2009 kl. 11:10  
Blogger Unknown sa...

Yes, it's my personal ranking from the period 8 oct 2008 - 8 oct 2009. Pelle

29 november 2009 kl. 14:06  
Blogger Tobias sa...

Hej!
Tack för trevlig läsning.
Jag ska åka till NY nu i maj och skulle väldigt gärna vilja besöka PER SE. Har du några tips för hur man ska lyckas boka ett bord?

Stort tack på förhand!

23 mars 2010 kl. 13:27  
Blogger Magnus Levin sa...

det hade varit en ännu bättre lista om du hade länkat varje restaurang till ditt besöksinlägg så man snabbt kunde läsa om restaurangen. Annars så är det trevlig läsning här

M

26 oktober 2010 kl. 02:10  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida