lördag 21 november 2009

Mistral, 7 månader senare.

Tillbaka på Mistral, inte för att övertygas, snarare för att komma till ny insikt. Rakryggad och styvnackad håller Fredrik Andersson fast vid sin diciplinerade, ekologiska, säsongsanpassade matfilosofi som realiseras tack vare ett lojalt nätverk av likasinnade; bönder, odlare, fiskare, vinproducenter, designers och konsthantverkare. Mistral är lågmäld, men väldigt genomtänkt. Ikväll är vi ensamma på Mistral; två ätande gäster alltså och fyra gånger så stor personalstab. Det spelar ingen roll hur mycket vi tar ut svängarna, den här kvällen är en ekonomisk förlust för Fredrik i köket. Menyn är intressant och intelligent. Och god, åtminstone ibland. Det här är en paradox på Mistral; råvarorna och tillagningsmetoderna håller en hög nivå, tanken är intressant, men smakerna förmår inte riktigt tränga igenom. Som den bakade löken med mjölkskinn, stevia, riven paranöt och citron. Sinnrikt kan tyckas och onekligen ett samtalsämne vid bordet. Men inte speciellt balanserad i smakerna. Samma känsla får jag när jag smakar de råa morötterna med havskräfta, saffran, kaffe och älgört. Det är vackert, både i tanke och i handling, men smakerna är subtila på gränsen till osynliga. Det som låter så intressant i teorin, blir ointressant i praktiken. Men det finns undantag som tur är. Tallriken med havssmakande rotsaker, äpple, lök, alger och enbär är riktigt bra; här lyckas köket trolla fram naturliga, fria, höga smaker och när man sippar på ostronjuicen förstår man Fredriks intentioner. Det här inte bara en ödmjuk hyllning till Michel Bras och Alain Passard; det här är en av de godaste rätterna jag ätit det här året.

3 kommentarer:

Blogger Starfood Scout sa...

Tror du att Mistral kommer att få en stjärna nästa år?

25 november 2009 kl. 03:38  
Blogger Unknown sa...

Ingen aning Björn, men jag hade blivit glad om de fick en stjärna.

29 november 2009 kl. 10:56  
Anonymous Anonym sa...

Hi Pelle,
Do you have an email address?
I had some questions.

I can be reached at foodsnob@hotmail.co.uk

10 februari 2010 kl. 04:17  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida