torsdag 4 februari 2010

Sydafrika, några kulinariska tips.

De två madraspudrade pilgrimsmusslorna ligger på en risotto på lime och vild vitlök som i sin tur vilar i en tät, magisk coulis på koriander. Det är en fantastisk rätt. Kanske den bästa jag ätit här i Kapstaden. Platsen är Rust en Vrede, en av många vingårdar i Stellenbosch som håller sig med egen restaurang. Kocken heter David Higgs och han har besökt Sverige berättar han, närmare bestämt Halmstad där stamgästen Per Gessle håller till. Rust en Vrede är definitivt värt ett besök; omgivningen är storslagen, matsalen varm och gästvänlig, servicen är precis, professionell, utan att förlora i personlighet. Och maten är mycket, mycket god. Neil Grant, sommelieren, är en av de trevligaste jag stött på och han svingar sig obehindrat mellan världens viner och landar ofta i sina egna; stolta, ståtliga, stiliga röda viner från vinstockarna utanför fönstret. Ett annat absolut måste om du besöker Kapstaden är La Colombe; en restaurang som ligger på 38:e plats på "50 best"-listan och som har en helt annan stil än mondäna Rust en Vrede. Det här känns mer som en inbodd patio någonstans vid medelhavet; pastoralt, avslappnat, personligt. Och med ett kök som briljerar! Lite modernare och med lite lägre ambitioner, är Tokara i Stellenbosch. Utsikten är provocerande vacker och lyckas du få bord på verandan kan jag lova dig ett minne för livet! Inne i Kapstaden då? Jodå, Beluga är en av favoriterna; alltid i topp på alla tänkbara listor. Deras kulinariska nisch är skaldjur men det finns även Springbok och andra lokala kötträtter på menyn. Wakame ligger nere på Beach Road och här är det alltid fullpackat med folk; jag åt sushi och en thaiinspirerad kycklinggryta. Enkelt och gott. Men som sagt; hit går du mer för att sitta och lyssna på havet och mingla med den coola publiken. Slutligen en fälla som många locals, av någon anledning, alltid vill visa upp för oss turister: Baia. Den kallar sig själv för "lyxig" men det finns överhuvudtaget ingenting lyxigt med denna stora, mörka, slitna krog nere i Waterfront. Undvik, om du kan!

Etiketter:

3 kommentarer:

Blogger Pellegrino sa...

Låter som du förenar nytta med nöje söderöver :)
Lars W

16 februari 2010 kl. 07:54  
Anonymous Anonym sa...

Ny kampanj mot bag in boxen: CHANGE LÅDVIN 2010. Delta du med! www.lådvin.nu

10 mars 2010 kl. 03:58  
Blogger Pellegrino sa...

Mera tips om god mat mindre lådvin :))
Good tips come from good people www.elle-elle.se

10 mars 2010 kl. 14:00  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida