söndag 10 maj 2009

SÖLLERÖD KRO*

Lördagen den 9 maj 2009.
Sölleröd Kro är definitivt värd en omväg.
Det börjar oroväckande skakigt. Ett bröllop har ockuperat den lilla innergården på Sölleröd Kro, knappt två mil utanför Köpenhamn och personalen har inte grepp om situationen. "Kom tillbaka om en kvart" säger man och hänvisar oss till en liten kyrka lite längre ner på vägen som tydligen får agera turistattraktion för gäster som inte får komma in. Vi gör som man säger; inväntar snällt att personalen ska återfå kontrollen. När vi kommer tillbaka är vi välkomna att slå oss ner vid vårt bord och sekunden senare landar en liten fluffig sockerkakscylinder med svampmajonnäs framför mig. Det här kommer aldrig att bli bra, tänker jag. Sockerkaka med majonnäs som amuse känns inte riktigt genomtänkt. Men redan någon rätt senare är vi på bättre humör och när Rossini Caviar en surprise gör entré vänder allt. Oj, den här signaturrätten är riktigt fin; grön sparris, fjordräkor och caviar, stiligt presenterad i en egen Sölleröd Kro-burk med öppet lock. Sen följer en rad minnesvärda rätter där piggvar med murklor och vit sparris står ut tydligast tillsammans med en pre-dessert på iskall morotssorbet insvept i en sfär av ljuvlig havtornsmousse. Jakob de Neergaard och Jan Restorff är glada för lyx, det både syns och känns. Man sparar inte på krutet precis; hummer, gåslever, caviar, tryffel, ostron och sen för säkerhets skull; lite guld på chokladdesserten. I en och samma meny! Men trots all lyx blir det aldrig tråkigt och förutsägbart. Det här är riktigt vällagat, för det första, sen är det dessutom roligt! Det känns som att man driver lite med konventionerna, skojar med lyxen, försöker avväpna den och visa upp den i ny kontext. Mer då? Jo, en proffsig service och en lokal som känns ganska mycket som Fat Duck: lågt i tak, lite trångt, en beige-brun färgskala med inslag av guld. Har du vägarna förbi Sölleröd Kro ska du absolut stanna till och äta en bit. Om du inte har vägarna förbi, finns det goda skäl att åka hit ändå!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida