söndag 29 mars 2009

BENOIT*

Paris, den 29 mars 2009.
Mollbergs i Helsingborg har fått en stjärna i Guide Michelin!
Alain Ducasse har en liten anspråkslös bistro i sin koncern, den heter Benoit och av någon anledning har en person, eller i värsta fall en liten kommitté på Michelins huvudkontor, bestämt sig för att ge den här restaurangen en stjärna i Guide Michelin och då kommer jag tillbaka till det jag skrev om L'Atelier Joël Robuchon - den här bristen på omdöme och den här avsaknaden av objektivitet och vidsynthet när det gäller att dela ut stjärnor i hemstaden Paris. Vad belönar man; ett krogimperium som styrs av ett starkt varumärke eller en enskild restaurang? Svar: man bländas av Ducasse såklart! Benoit är aningen sämre än Balthazar i New York, ungefär i samma klass som Harry's i Västervik, Zink i Stockholm eller Mollbergs i Helsingborg. Det är en bra bistro som bjuder på ganska omodern, flottig mat i stora portioner och sen kommer turisterna dit och äter en halv grillad kyckling med stekt potatis (det åt jag!) och det man saknar i finess och fantasi, tar man igen i.......ja, något annat. Det är bra mat, men inte lika bra som de flesta 1-stjärniga i övriga världen, punkt slut och här nånstans börjar man tvivla på alla dessa legitimerade stjärnspridare. Å andra sidan är det inte mycket att hetsa upp sig över. Paris är och förblir den staden i världen där man ska ha störst skepsis mot 1-stjärniga och 2-stjärniga. När den 3:e stjärnan ska delas ut krävs det trots allt en större enighet på Guide Michelin och då finns det säkertssystem som fångar upp misstag och överdriven snällhet.  

3 kommentarer:

Blogger Lisa sa...

Heja! Lunchade just med Stefan Eriksson som var gravt oimpad av de franska stjärnkrogarna. och tyckte att Mathias Dahlgren var klart bättre än Gagnaire.

2 april 2009 kl. 10:54  
Blogger Pelle B sa...

Heja själv Lisa; Paris var både bra och dåligt, PG var som sagt en grym besvikelse medan Ducasse (för en gång skull) var underbar! Att en Mathias D på gott humör är bättre än de flesta i Paris råder det ingen tvekan om.

2 april 2009 kl. 22:24  
Blogger Stefan sa...

Jag tror Benoit fick pris för kulturgärningen att rusta upp en gammal bistro och göra just vällagad bistromat som de gör bra utan att vara innovativ eller så. Rustikt utan krusiduller är receptet och utifrån detta som bedömning tycker jag den är bra dock utan att kanske kunna motivera en stjärna.. Deras millefuille var exempelvis helt perfekt.

15 april 2009 kl. 08:36  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida