lördag 28 mars 2009

L'AMBROISIE***

Paris, den 28 mars 2009.
Uppnäst och nedvärderande på L'Ambroisie.
Inåtvänd. Frånvänd. Svårtillgänglig. På Place des Vosges ligger den, L'Ambroisie som vill leva en undanskymd tillvaro. Och du får forcera in genom dörren, agera beslutsamt, för de vill tydligen inte ha några gäster här, inte några från utanför Frankrike åtminstone, de ställer sig som en mur i entrén, kostymfolket och frågar tre gånger; reservation, reservation, reservation? Bara fransk meny. Jag beställer in en halvflaska Chassange Montrachet från Leflaive för att döva min ångest att sitta och uppta en plats på denna uppnästa finkrog. Två sorters bröd, ett mörkt och ett ljust. En sorts smör. En amuse som inte smakar något what so ever men han som sätter den framför mig på mitt bord säger att det är en velouté med lite scampi och tryffel men det smakar bara sur grädde. Det blir nästan komiskt, alltihop. Svarta kostymer. Stela leenden. Som att sitta på ett museum och äta inför publik. Varför gör man så här? Nästa rätt är langoustines med currysås och med ett sesamflarn som blir alldeles för burdus och framfusig, sesam, sesam, sesam! Sen en klassiker, som rekommenderas av köket, en seabass med kronärtskocka och sås på tryffel (bilden) som onekligen ser vacker ut, men som smakar.....ja...knappt någonting. Såsen har sina företräden, ett djup som tilltalar och en fin tanke om att lyckas utan grädde och smör, men, nej. På slutet hämtar man sig lite, framför allt med en pigg dessert med rabarber och jordgubbar (för tredje gången på lika många dagar!) och en generös bjudtallrik med små godsaker. Till detta, en finfin Ramos Pinto från 1995 men att den är god är liksom inte krogens förtjänst. Det här är inget ställe du går till för att ha trevligt. Det är stela leenden och tråkig mat. Varför vill Guide Michelin belöna restauranger med så många brister och med så litet intresse för att få gästerna att känna sig välkomna? Jag kan inte komma på en enda anledning till att besöka L'Ambroisie, faktiskt inte en enda. Maten? Nejnej. Värmen? Absolut inte. Miljön? Nej, det är billigare att besöka ett museum. Människorna? Nix, ett vaxkabinett är roligare. Nytänkandet? Nej, nej, nej, nej, nej.

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tack för en bra blogg!

Jag har ätit på L´Ambroisie (+ samtliga de andra 3* i Paris undantaget Hôtel Plaza Athenée).

Dock har jag provat på Alain Ducasse på l'Hôtel de Paris (Restaurant Louis XV).

Vi var mycket nöjda med vårt besök på L´Ambroisie.

Ett minus är att priserna är förhållandevis höga jämfört med andra 3* Restaurants.

Till saken hör att Place des Vosges är full av turister och att L´Ambroisie, från utsidan ser ut som en enkel grekisk "taverna".

Det förklarar att personalen måste vara ganska "rakt på sak" när turister försöker komma in för att titta på menyn.

Detta är ju en av de minsta 3* Restaurant i världen med få sittplatser.

Den typ av kunder som L´Ambroisie vill ha är mycket diskreta, med stor köpkraft och älskar "enkel" traditionell mat.

Det som är fantastiskt med 3* är att de är mer olika inbördes än vad de är med alla de andra Restaurants.

Jag rekommenderar dig att besöka Astrance under Din nästa resa till Paris.

Bästa hälsningar från Göteborg,

Philip K

19 oktober 2009 kl. 04:31  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida