måndag 19 januari 2009

När Ekstedt ville träffa Bourdain.

Träffade Niklas i dag och det blev mycket restaurangprat så klart. Mycket San Sebastian, lite Per Se och ganska mycket Mathias Dahlgren. Och Noma. René var ju kökschef på Restaurang Niklas när unge Ekstedt öppnade i Helsingborg, det lärde känna varandra när de jobbade i Köpenhamn tillsammans. Tanken var att René skulle jobba hos Keller på French Laundry med något hände så han nappade på Niklas erbjudande och drog till Helsingborg istället. Vet inte om svenska foodies förstod hur bra det var på Niklas skånekrog då, de första åren med först René och sen Benny Cederberg vid spisen. Niklas berättade också när han var på Les Halles i New York som är mer känd än vad den är bra. Jaja, Niklas var lite sugen på att träffa den omtalade Kitchen Confidential-kocken och frågade helt enkelt den unga servitrisen om mr Bourdain var på plats. Man kan tycka det finns två svar på den frågan. Ja. Eller nej. Men den här tjejen kom på ett helt oväntat svar: "Vem då?" Sekunden efter var en överordnad på plats, harklade sig, bad om ursäkt och drog hela storyn. Charmigt. Och lite rörande, eller hur. Varför måste man veta vad chefen heter? Till slut: underbart att Mistral öppnar igen, denna gången i Gamla Enskede. Tack! (Bilden på mig och Bourdain är från Arzak, mars 2008).

When Ekstedt wanted to meet Bourdain.
Met Niklas today and of course, we ended up talking a lot about restaurants. Lots of San Sebastian, a bit of Per Se and plenty of Mathias Dahlgren. And Noma. Wasn’t René head chef at Restaurant Niklas when the young Ekstedt opened in Helsingborg? They got to know each other when they both worked in Copenhagen.
The plan was for René to work for Keller at French Laundry but something happened so instead he took up Niklas's offer and headed off to Helsingborg. Don't know if Swedish foodies understood exactly how good Niklas's restaurant in Skåne was back then, with first René then Benny Cederberg in the kitchen in the early years.
Niklas also spoke about when he was at Les Halles in New York, which is more famous than good. Niklas was eager to meet the much talked about Kitchen Confidential chef and simply asked the young waitress if Mr Bourdain was around. You would think that there were two simple answers to that question. Yes. Or no. But, this girl came up with a totally unexpected answer: Who? A second later a superior was present, he cleared his throat, apologised and told the entire story. Charming. And slightly touching, don't you think? Why do you have to know the name of your boss? Finally: Great that Mistral is opening again, this time in Gamla Enskede. Thanks! (The picture with me and Bourdain is from Arzak, March 2008).


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida