lördag 21 november 2009

Mistral, 7 månader senare.

Tillbaka på Mistral, inte för att övertygas, snarare för att komma till ny insikt. Rakryggad och styvnackad håller Fredrik Andersson fast vid sin diciplinerade, ekologiska, säsongsanpassade matfilosofi som realiseras tack vare ett lojalt nätverk av likasinnade; bönder, odlare, fiskare, vinproducenter, designers och konsthantverkare. Mistral är lågmäld, men väldigt genomtänkt. Ikväll är vi ensamma på Mistral; två ätande gäster alltså och fyra gånger så stor personalstab. Det spelar ingen roll hur mycket vi tar ut svängarna, den här kvällen är en ekonomisk förlust för Fredrik i köket. Menyn är intressant och intelligent. Och god, åtminstone ibland. Det här är en paradox på Mistral; råvarorna och tillagningsmetoderna håller en hög nivå, tanken är intressant, men smakerna förmår inte riktigt tränga igenom. Som den bakade löken med mjölkskinn, stevia, riven paranöt och citron. Sinnrikt kan tyckas och onekligen ett samtalsämne vid bordet. Men inte speciellt balanserad i smakerna. Samma känsla får jag när jag smakar de råa morötterna med havskräfta, saffran, kaffe och älgört. Det är vackert, både i tanke och i handling, men smakerna är subtila på gränsen till osynliga. Det som låter så intressant i teorin, blir ointressant i praktiken. Men det finns undantag som tur är. Tallriken med havssmakande rotsaker, äpple, lök, alger och enbär är riktigt bra; här lyckas köket trolla fram naturliga, fria, höga smaker och när man sippar på ostronjuicen förstår man Fredriks intentioner. Det här inte bara en ödmjuk hyllning till Michel Bras och Alain Passard; det här är en av de godaste rätterna jag ätit det här året.

torsdag 19 november 2009

Tokyo är bäst.

Den nya Guide Michelin för Tokyo är ute. Med 11 trestjärniga krogar, 42 tvåstjärniga och 144 enstjärniga är man nu bättre än självaste Frankrike, med "bara" 10 trestjärniga krogar. Nya på högsta nivån är Esaki, Sushi Saito och Yukimura. Vad ska man säga; förutom att längtan tillbaka till Tokyo känns outhärdlig. Imorgon blir det Mistral igen, det duger bra som kulinariskt substitut.